Świętowanie Dnia Niepodległości PDF Drukuj Email

Tradycyjnie włączyliśmy się w miejskie obchody Święta Niepodległości. Świętowanie rozpoczęło się  na Placu Warszawskim, gdzie  odbył się koncert Orkiestry Dętej „Makoszowy”. Przemówienia Prezydent Miasta Zabrze Małgorzaty Mańki- Szulik, Przewodniczącego Rady Miejskiej Mariana Czochary, a także posła na Sejm prof. dr hab. Mariana Zembali uświetniły te uroczystości . Po przemówieniach nastąpiła część kulturalna uroczystości w której wystąpiła zabrzańska młodzież. W dalszej części nastąpił przemarsz kompanii honorowej oraz uczestników obchodów do kościoła pw. św. Anny, gdzie odbyła się uroczysta msza święta w intencji Ojczyzny. Naszą szkołę godnie reprezentował poczet sztandarowy.

 

 
Spotkanie w Portugalii PDF Drukuj Email

 

Spotkanie robocze w Setubal w Portugalii

W dniach 23 i 24.października 2017 r. w Setubal w Portugalii odbyło się pierwsze spotkanie robocze partnerów projektu Erasmus +„Learning from each other – let’s meet the world out there!”. Uczestniczyli w nim nauczyciele z Litwy, Rumunii i gospodarzy spotkania, czyli Portugalii. Naszą szkołę reprezentowała dyrektor ZSS Urszula Surel - Hildebrand, Katarzyna Jakóbczyk - nauczyciel języka angielskiego oraz Lucyna Kubicka - nauczyciel przedmiotów zawodowych.

Podczas spotkania zostały uzgodnione sprawy organizacyjne dotyczące projektu, w tym wizyt młodzieży w krajach partnerskich. O szczegółach projektu - celach, efektach, rekrutacji do projektu dowiecie się wkrótce na naszej stronie internetowej.


 
Projekt "Gotuj lokalnie" PDF Drukuj Email

Nauczyciele Zespołu Szkół Spożywczych w dniach 19-20.10.2017 roku uczestniczyli w  warsztatach w centrum techniki kulinarnej DORAM prowadzonych przez Marcina Budynka w ramach projektu "Gotuj Lokalnie" realizowanego  przez Fundację EFRWP we współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz Akademią Kulinarną Marcina Budynka.. Informujemy iż, od 23.10.2017 r. rusza konkurs na danie główne i przystawkę w ramach projektu. Więcej informacji udzielają nauczyciele prowadzący warsztaty.




 
Gotuj lokalnie! Drukuj Email

Informujemy, iż dzięki staraniom nauczycieli przedmiotów zawodowych Pana Tomasza Grzywacza i Pani Marianny Mielczarek nasza szkoła znalazła się wśród 12 szkół z całej Polski zakwalifikowanych do projektu „Gotuj lokalnie". Nasi nauczyciele w czasie rekrutacji musieli przygotować przepis na danie główne z wykorzystaniem kurczaka zagrodowego, dyni oraz dwóch produktów tradycyjnych. Projekt „Gotuj lokalnie" realizowany jest przez Fundację EFRWP we współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz Akademią Kulinarną Marcina Budynka.
Projekt składa się z trzech etapów: szkolenia dla nauczycieli, warsztatów dla uczniów w szkołach oraz ogólnopolskiego konkursu kulinarnego.

 
Wyróżnienie dla Rózy PDF Drukuj Email

 

Wyróżnienie dla Róży Zienkiewicz

13 września 2017 r. w auli Wyższej Szkoły Technicznej w Katowicach odbyło się spotkanie Śląskiego Kuratora Oświaty z laureatami olimpiad przedmiotowych i turniejów zawodowych w roku szkolnym 2016/2017. Gratulacje z rąk II Wicewojewody Śląskiego Mariusza Trepki oraz Śląskiego Kuratora Oświaty Urszuli Bauer odebrało 107 laureatów, w tym była uczennica naszej szkoły Róża Zienkiewicz, która zajęła II miejsce w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz. Opiekunem Róży była mgr inż. Ewa Walczysko. Serdecznie gratulujemy!

 

 
Europejski Dzień Języków Obcych Drukuj Email

Jak co roku we wrześniu w naszej szkole został zorganizowany konkurs z okazji Europejskiego Dnia Języków obcych. Przygotowali go nauczyciele uczący języka francuskiego p.Musik i języka angielskiego p.Bugajski. Wzięli w nim udział uczniowie klas Technikum (Zasadnicza Szkoła Zawodowa nie uczestniczyła w konkursie) w dniu 27.09.2017. Konkurs obejmował pytania z zakresu wiedzy o krajach europejskich i sprawdzał znajomość języków obcych.

Gratulujemy tym, którzy stanęli na podium; I miejsce zdobyła klasa IW, drugie klasa III T, a trzecie klasa I W.Czekamy na Was za rok!

 

EDJ

 
PODRĘCZNIKI klasa I PDF Drukuj Email

 

KLASA I  TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

KLASA I  TECHNIK WETERYNARII

KLASA I  KUCHARZ

KLASA I  CUKIERNIK

 
Salon Maturzystów Drukuj Email

17 września tego roku uczniowie klas IVT i IVW pojechali wraz z wychowawcami do Gliwic, aby wziąć udział w Salonie Maturzystów. Na Politechnice Śląskiej mieli okazję uczestniczyć wraz z wieloma innymi uczniami ze Śląska w warsztatach zorganizowanych przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną i wyższe uczelnie z naszego regionu. Dowiedzieli się jak przygotować się do matury z języka polskiego, poznali kryteria oceniania prac z języków obcych i rozwiązywali zadania z matematyki. Wyjazd był bardzo udany i uzmysłowił uczniom ile pracy czeka ich w tym roku. W listopadzie będą mogli sprawdzić swoje umiejętności w egzaminach próbnych. Trzymamy za nich kciuki!


 
Fakultety z biologii PDF Drukuj Email

Zapraszam zainteresowanych maturzystów Zespołu Szkół Spożywczych na fakultety z biologii.

Klasa IV T - wtorek godz. 14.00 sala 23

Klasa IV W - piątek godz. 8.00 sala 23

mgr Tomasz Grzywacz

 
« pierwszapoprzednia12345678910następnaostatnia »

Strona 2 z 30

PATRONAT

Reklama Szkoły

 

Projekt Comenius

ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOK

Reklama

KSAPL

Reklama

Szkoła ucząca się

Reklama

Szkoła z klasą

Reklama

Szkoła zarządzająca wiedzą

Reklama

Imieniny

Dzisiaj jest: 19 Luty 2018    |    Imieniny obchodzą: Arnold, Konrad, Marceli

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 449 gości