I miejsce PDF Drukuj Email

I miejsce naszej uczennicy

Dnia 16.01.2018 w Krakowie odbył się XXIII Turniej Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz. Naszą szkołę reprezentowało 2 uczniów z klasy 3Z Ania Skrzypek i Adam Szczerba wraz z opiekunem mgr inż. Ewą Walczysko. Turniej składał się z 2 etapów: teoretycznego (test) i praktycznego – sporządzanie wyrobów piekarskich. Dumni jesteśmy z naszych uczestników gdyż Ania zajęła 1 miejsce, a Adam 4. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

 
Egzamin zawodowy-sesja czerwiec - lipiec PDF Drukuj Email

Deklaracje na egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie – sesja czerwiec – lipiec 2018r. należy składać do 16 lutego 2018 roku w Zespole Szkół Spożywczych w Zabrzu, ul. Franciszkańska 13. ( pokój nr 22 – kierownik szkolenia praktycznego – Tomasz Grzywacz).

Znalezione obrazy dla zapytania egzamin zawodowy

 
Powiało wiosną PDF Drukuj Email

Uczennica kl. III C Marika Kowalczyk rywalizowała z uczniami z innych szkół śląskich w ramach eliminacji wojewódzkich Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Eliminacje w tym roku zostały zorganizowane przez Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu. Uczennica musiała złożyć i udekorować tort, sporządzić 3 ciastka bankietowe oraz 3 figurki z masy marcepanopodobnej. Marika również rozwiązywała test. W ostatecznym rozliczeniu zajęła V miejsce w województwie.



 
Staż w Trnawie PDF Drukuj Email

 

 

W grudniu uczniowie naszej szkoły z klas 1W pod opieką Pani Ilony Janas-Mróz wyjechali na praktyki do Trnavy na Słowację.

Uczniowie uczestniczyli w zajęciach szkolnych , w tym w sekcji zwłok zwierząt hodowlanych oraz na zajęciach z anatomii z uczniami technikum weterynaryjnego słowackiej szkoły. W programie pobytu była również praktyka na kurzej fermie, gdzie uczniowie pracowali oraz zwiedzili kurniki z linią do segregacji jaj. Kolejną atrakcją była wycieczka do Bratysławy, uczniowie zwiedzili stare miasto i uczestniczyli w jarmarku bożonarodzeniowym. W ostatnim dniu pobytu przewidzino zwiedzanie szkoły i gospodarstwa hodowlanego. Uczniowie zobaczyli zwierzęta egzotyczne, którymi opiekują się uczniowe trnawskiej szkoły oraz hodowlę krów mlecznych.

 

 
Byliśmy w Naleśnikarni Kamienica PDF Drukuj Email

 

W związku z Światowym Tygodniem Przedsiębiorczości (ŚTP), od 13 listopada, uczniowie naszej szkoły brali udział w różnych inicjatywach:

- w poniedziałek (13.11.) – klasy 1W i 2CZ uczestniczyły w inauguracji ŚTP,

- we wtorek (15.11.) uczniowie klas maturalnych uczestniczyli w spotkaniu związanym z wspieraniem działalności gospodarczej

- w czwartek (16.11.) ośmioosobowa grupa kucharzy z klasy 1Z odwiedziła jeden z nowszych lokali gastronomicznych w Zabrzu.

Co prawda nie degustowaliśmy naleśników, ale zostaliśmy bardzo miło przyjęci. Lokal robi bardzo dobre wrażenie, zakład cały czas się rozwija i w związku z tym potrzebuje nowych kucharzy i kelnerów.

 


 
" Praktykuj z Erasmusem w Zespole Szkół Spożywczych i Derry" PDF Drukuj Email

W ramach realizacji projektu "Praktyka zawodowa za granicą skokiem w lepszą przyszłość" 2016-2018  30 listopada odbyło się w naszej szkole spotkanie dla uczniów zabrzańskich szkół " Praktykuj z Erasmusem w Zespole Szkół Spożywczych i Derry". Uczestnicy spotkania wzięli udział w konkursie gastronomicznym, poznali zasady uczestniczenia w praktykach zawodowych w ramach działania KA1 z programu Erasmus+. Uczennica klasy III T podzieliła siè swoim doświadczeniem z pobytu na praktykach w Derry w sierpniu 2017. Koordynatorzy projektu p. Katarzyna Jakóbczyk oraz p. Tomasz Grzywacz zapoznali uczestników z korzyściami płynącymi z uczestniczenia w czterotygodniowych praktykach zawodowych w Derry w Irlandii Północnej, przybliżyli jej historię oraz tradycje kulinarne. Pani Katarzyna Jakóbczyk mówiła również o projekcie "Learning from each other- let's meet the world out there!" 2017-2019 z działania KA2 z programu Erasmus+.
Duże podziękowania dla p. Grzywacza, p. Mielczarek, p. Pendziałka, p. Musik p. Kubickiej oraz p. Jakóbczyk za wkład pracy włożonej w  przygotowaniu spotkania. Dziękujemy także uczniom kl. IIWT, III T oraz IT za pomoc w realizacji spotkania. Mamy nadzieję że smak burgerów oraz sandwichów przybliżył uczestnikom kulinarny klimat kuchni brytyjskiej.

Więcej…
 
Sukcesy naszych uczniów w Jesiennych Biegach na Orientację. PDF Drukuj Email

Aleksandra Smolarz i Mateusz Wójcik z klasy 1 T

Aleksandra Smolarz z klasy z klasy 1 T zajęła 3 miejsce w  biegach na orientację o Puchar Zabrzańskiej Jesieni 2017. Reprezentacja naszej szkoły (A.Smolarz, K.Sala,K.Trąbka i  M.Wójcik ) w klasyfikacji międzyszkolnej, również zajęła 3 miejsce w tych samych zawodach.  Serdecznie gratulujemy!

 
« pierwszapoprzednia12345678910następnaostatnia »

Strona 1 z 30

PATRONAT

Reklama Szkoły

 

Projekt Comenius

ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOK

Reklama

KSAPL

Reklama

Szkoła ucząca się

Reklama

Szkoła z klasą

Reklama

Szkoła zarządzająca wiedzą

Reklama

Imieniny

Dzisiaj jest: 19 Luty 2018    |    Imieniny obchodzą: Arnold, Konrad, Marceli

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 447 gości